Tesla Model S Plaid май счупи рекорда на Bugatti Chiron на ¼ миля


16 May 2021

Може би най-зрелищната заводска кола на 402 метра е Dodge Challenger SRT Demon, който вдига предните си гуми във въздуха при потегляне. Екстремният масъл кар, оборудван с 6,2-литров V8 HEMI, изминава разстоянието точно за 9,65 секунди. Респектиращо бързо за сериен модел, но недостатъчно за световен рекорд.

Най-бързият на ¼ миля заводски автомобил е няколко пъти по-скъп от Demon и почти два пъти по-мощен от неговите 808 к.с. (840 к.с. със състезателно гориво). Официалният рекорд се държи от Bugatti Chiron Sport, разполагащ с четворно турбиниран 8,0-литров W16 двигател и 1600 к.с. Времето на френската хиперкола на ¼ миля е 9,4 секунди при терминална скорост 254,3 км/ч.

На фирмения сайт на Tesla обаче в техническите характеристики на Model S Plaid срещу ¼ миля е изписано време от 9,23 секунди при скорост 250 км/ч. Версията Plaid+ обещава да влезе в категорията от 8 секунди, но от Tesla все още не са валидирали това време.

Model S Plaid е описан като „най-бързо ускоряващия заводски автомобил днес“, въпреки че производството му все още не е започнало и доставките ще бъдат забавени за още време. Така че за момента Bugatti Chiron Sport е най-бързата кола на ¼ миля, но на хартия вече имаме нов претендент за короната.

Сайтът Drive Tesla Canada публикува и впоследствие изтри статия, в която се разкрива, че от Tesla са постигнали време от 9,23 секунди на ¼ миля при терминална скорост 244,88 км/ч. Не е ясно защо публикацията е свалена, но тези цифри потвърждават официалното време на модела.

Може би скоро ще излезе и официална информация за рекорда на Tesla Model S Plaid, придружено от видео с неговото потвърждение.

Първородната Godzilla!