Следващото RS 4 Avant може да бъде електрическо!

  • Галерия с шест снимки на актуалното RS 4 Галерия с шест снимки на актуалното RS 4

25 May 2021

Audi отдавна работи по следващото поколение A4, макар информацията за B10 засега да е практически никаква. Неофициално обаче има доста слухове, и то какви! Първо, говори се се, че новото A4 ще използва платформата MQB, което ще спести на Audi около милиард евро. Това обаче не е потвърдено и е твърде съмнително, защото би означавало лъскавият модел от Инголщат да се приближи твърде много до братовчедите си от VW и Skoda.

Другата съществена новина, която вероятно е по-близо до реалността, засяга най-бързата версия. Според непотвърдена информация новото RS 4 ще се предлага в два варианта – плъгин хибрид и изцяло електрически модел. Плъгин хибридът ще запази 2,9-литровият V6, но ще увеличи съществено мощността и въртящия момент на актуалното поколение (450 коня, 600 Нм).

Изцяло електрическият вариант ще използва платформата PPE, която видяхме при A6 e-tron. Говори се за мощност около 470 к.с., съчетани с 800 Нм. Това означава, че моделът с ДВГ все пак ще е по-бързият в гамата.

Със сигурност обаче това ще бъде последното поколение A4, което да използва двигатели с вътрешно горене, защото Audi вече потвърди, че от 2030 натам A4 и A6 ще са изцяло електрически.

 

Много практичен и интересен!