Това е Merc-AMG GT R с 840 коня, но без покрив и… предно стъкло

  • Галерия с 6 снимики. Галерия с 6 снимики.

31 May 2021

Специално създаден за всички, които смятат, че Mercedes-Benz AMG GT R Roadster е чудесна машина, но излишно оборудвана с мек сгъваем покрив и предно стъкло. Проблеми, които някой си Роланд. А Бъсинг, фен и колекционер на AMG, се е заел да разреши 750 пъти.

Толкова екземпляра планира да създаде г-н Бъсинг, с официално име на колата… BUSSINK GT R Speedlegend. Самото рязане и модифициране обаче се извършва от инженерен екип с доста опит, което е добре. Става въпрос за хора от HWA AG, фирма отговорна за проекти, като CLK GTR, за състезателната програма на AMG и неслучайно носеща инициалите на Ханс Вернер Ауфрехт… HWA.

Г-н Роланд вече е продал 5 екземпляра, като дава опция на клиентите да избират различни варианти за визията на автомобила. Като например оборудване на предницата с аеро елементите от ‘Pro’ версията на модела, а също има решение и за увеличение на мощността до 840 к.с. Осемстотин и че четиридесет коня без предно стъкло – супер!

За да бъде малко по-сигурен спийдстърът HWA са заварили за шасито надлъжна тръба в стил Halo системата при болидите от Формула 1. Тя е по-лека от механизма за задвижване на текстилния гюрук и е една от причините GT R Speedlegend да тежи със 100 кг по-малко от серийния Roadster, синята кола тук долу (кликнете на нея за материала).

Ако не искате повече мощност, може да се задоволите със заводското задвижване на Merc-AMG GT R Roadster: 4-литровия битурбо V8 с 585 к.с. и 700 Нм. С него колата вдига 100 км/ч за 3,6 секунди и развива 317 км/ч. Какви са показателите на версията на г-н Бъсинг само можем да гадаем.

Първородната Godzilla!