250 пилоти ще карат в 24-часовото състезание по картинг в Хасково. Надпреварата е този уикенд!

  • Галерия с 16 снимки. Галерия с 16 снимки.

09 Jun 2021

Официалното име на състезанието е „EKO 24 часа на България“ и категорично е без аналог в страната ни, не само в категорията „картинг“, а въобще в календара на българските събития с моторспорт характер. Не съм сигурен дали не е и единствената 24-часова надпревара по каквото и да e. Българска, но със сериозно международно участие. Тази година в двете категории Gold и Pro (до 84 кг и до 94 кг) има записани 250 участници (!), разпределени в 42 отбора, като състезателите са от 16 националности. Като изключим произхода на Рафи Бохосян, който ще кара в „Отбора на звездите“.

Шегата настрана, Рафи, освен страшен пич и душата на отбора, си е и българин. В неговия тим ще карат още Данчо Йовчев, ултрамаратонецът Краси Георгиев, социално активният човек с розовия халат, който се подвизава в социалните медии с псевдонима ‘Epic Bath Guy’, Наум Шопов -  сериозно подготвящ се, с него скоро карахме и в „2-та часа на Кюстендил“, а и Шноди също ще помага.

Сериозна помощ на звездите ще оказва Калоян Върбицалиев. Младата надежда на българския картинг, реално е доста повече от надежда, по-скоро факт(ор), вече с няколко победи в международни състезания, включително и на италианска земя. Друг доказан талант зад волана в отбора ще бъде Владимир Арабаджиев, единственият българин официално карал във Формула 1. През 2010-та Владо направи тестове с тима на Lotus на „Яс Марина“, а кариерата си е започнал на 125-кубиков карт. Така, че вероятно знае това-онова за бързото каране.

Миналата година именно „Звездният отбор“ ни скъса гащеризоните, не само на нас, но и на много други екипи, като основни „виновници“ тогава бяха Павката Лефтеров и Върбицалиев младши. Ние, Dizzy, отново ще сме там, реално само Ванката с помощ от приятел, Митко Пенев (момчето което яде сняг със сноуборда си, теглен от една X5-ца карана от Ванката, преди 2 години).

Тази година няма да имаме изцяло наша формация, надяваме се догодина обаче да имаме, но пък ще караме в тима на „ЕКО и приятели“. Освен представители на официалния спонсор, там са хора от медиите, като Митко Пунев от Sportal, Митко Пешев от Auto Bild, Траян Сарафов водещ в Diema и Mtel Sport, и още доказали се герои от миналогодишният 24-часов картинг маратон.

Кога? Този уикенд, 12 и 13 юни, на пистата в Хасково. Състезанието започва в 12:00 часа в събота, а карираният флаг ще видим в 12:00 ч в неделя… Междувременно обаче, в 00:00 ч, на асфалта ще стъпят карт и кола с буркани, които ще поведат картингистите към… обръщане на посоката. Вторите 12 часа ще караме трасето в обратна посока, което само по себе си е голямо предизвикателство, без да включваме обстоятелството, че смяната става по тъмно…

Тази събота и неделя сме в Хасково, входът на пистата е свободен, така че ще се радваме, ако това събитие събере и готина публика, вас. А ако още не сте нахъсани, кликнете на този кадър най-долу, за историята ни от миналата година. Тази обаче ще е още по-зрелищно.

Първородната Godzilla!