Една от 100-те бройки Mercedes CLK AMG DTM се продава

  • Галерия от 12 снимки на Mercedes CLK AMG DTM Галерия от 12 снимки на Mercedes CLK AMG DTM

14 Jun 2021

Второто поколение CLK на Mercedes-Benz има голямо разнообразие от модификации. Две от тях са кола за сигурност във Формула 1 - през 2004-та това е CLK 55 AMG, докато през сезони 2006 и 2007 сейфти кар е CLK 63 AMG. Черешката на тортата е през 2004 г., когато Mercedes решава да създаде високопроизводителна версия на CLK в чест на състезателното CLK, с което е спечелен DTM шампионата от Бернд Шнайдер година по-рано. Така в крайна сметка са произведени точно 100 купета и 80 кабриолета от изключителната улична версия CLK DTM AMG.

CLK AMG DTM се отличава с типичния за немския туристически шампионат бодикит. Но под тази пистова визия се крие също толкова състезателно инженерство. Двигателят е 5,4-литров V8 с компресор, генериращ 582 к.с. при 6100 об/мин и 800 Нм още при 3500 об/мин. Всичко това, с леки загуби, се предава към задните колела през 5-степенна автоматична 5G-Tronic трансмисия. Скоростомерът е до 360 км, но колата е електронно-ограничена на 320 км/ч, за да се предпазят шосейните гуми от пръсване.

За сравнение излязлото по-късно CLK 63 AMG Black Series, разполагащо с 6,2-литров атмосферен V8, разчита на 507 к.с. и 630 Нм. Скоростната кутия при него вече е 7G-Tronic, с която максималната скорост е 299 км/ч. От тази не по-малко изключителна версия Mercedes сглобява 500 бройки.

Така че CLK AMG DTM е една рядка и много бърза машина, още от самото си създаване. Някои я категоризират като състезателен модел с регистрационни номера. Което си е самата истина.

В момента красавецът от снимките тук се продава. И цената му разбираемо никак не е евтина. Колата се намира в шоурума на Mechatronik в Германия, които я купуват наскоро и цялостно я обслужват.

Цената на този уличен DTM е 329 000 евро, като придобиването на такъв автомобил в повечето случаи е породено от колекционерско желание, а понякога и с цел препродажба напред във времето, тъй като стойността му се покачва всяка година.

Колата е произведана през пролетта на 2005 г. от състезателния отдел на HWA - отборът, който печели няколко пъти DTM шампионата с коли на Mercedes. Въпросното CLK AMG DTM е доставено в Холандия на своя първи собственик, който се оказва именно колекционер. След близо 9000 км зад волана той се разделя с него през 2012 г., като новият му притежател го прибира в гараж, от който го изкарва само два-три пъти годишно.

През 2018 г. това CLK DTM е изминало само 10 068 км за своите 13 години живот. И е купено от немските специалисти по реставрация и рестомод Mechatronik. Те го инспектират от А до Я и подменят внимателно всичко необходимо.

От Mechatronik сменят дефектирала горивна помпа, сензор на кормилното управление, сменяват маслата и филтрите и му се наслаждават, карайки го около 1500 км.

Днес колата е като нова, както отвън, така и отвътре. За разлика от CLK 63 AMG, вдъхновената от DTM версия е с карбонови врати, предни и задни раздувки, различни брони и фиксирано задно крило. Интериорът също е уникален. Седалките са карбонови корита, воланът е овален с големи пера за предавките, а скоростният лост е изключително лостче, пред което има няколко превключвателя. Корите на вратите също са направени от въглеродни влакна. Задна седалка няма, като е монтирана греда, на която са закачени предпазните колани за двете предни седалки.

И така, тази машина може да бъде ваша за 329 000 евро.

Първородната Godzilla!