Макском строи завод за 300 хил. е-колела годишно в Пловдив

  • Електрическите модели на Husqvarna вероятно ще се правят изцяло в Пловдив Електрическите модели на Husqvarna вероятно ще се правят изцяло в Пловдив

22 Jul 2021

*Текстът е допълнен на 23 юли 2021. Pierer Group включва велосипедните марки Husqvarna, Gasgas и R Raymon, както и моторите KTM, но не и колелата KTM

България има силни позиции в производството на велосипеди и изглежда това ще се запази, след като в Пловдив ще бъде изграден изцяло нов завод за електрически колела. Новината съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков. Инвестицията е съвместна между българския Макском (известен с колелата Sprint и Shockblaze) и австрийската Pierer Group (Husqvarna, Gasgas, R Raymon). Съоръжението ще се намира в Тракия икономическа зона, като се предвижда да се простира на 131 декара и да открие 1000 работни места. Инвестицията е на стойност 60 млн. лв. и предвижда при пълно натоварване от завода да излизат 300 хил. е-колела годишно.

"Тази инвестиция е уникална за България. Това е сектор, с който имаме шанс да сме номер едно в цяла Европа. Ако успеем да направим така, че 15% от компаниите ни да достигнат техните успехи, икономиката на България ще се удвои", коментира Кирил Петков по време на церемонията по подписването на договора за строителството на завода.

Макском е един от водещите производители на конвенционални колела в България с близо 400 хил. произведени колела годишно, като над 95% от продукцията се изнася. Pierer Group стои зад утвърдени имена в света на моторите като KTM, и на е-колелата като Husqvarna, Gasgas и R Raymon.

 

Много практичен и интересен!