BMW предлага да сте един от тестовите шофьори на новото водородно iX5

  • Галерия с 12 снимки Галерия с 12 снимки

18 Aug 2021

Пред вас е BMW iX5 Hydrogen – водородна версия на популярния модел от Мюнхен. Множеството сини елементи подсказват, че колата не отделя вредни емисии, въпреки че тежи над два тона. Екологичният гигант стъпва на аеродинамични 22-инчови джанти, обути в еко гуми с намалено съпротивление при търкаляне, изработени от Pirelli само от естествен каучук.

Необходимият за горивната клетка водород се съхранява в два резервоара от армирана с въглеродни нишки пластмаса (CFRP) с налягане 700 бара. Резервоарите побират 13,2 кг водород. За разлика от зареждането с електричество, това с водород отнема много по-малко време, сравнимо с това да заредите с бензин или дизел – 3-4 минути.

Горивната клетка захранва електромотор, взет назаем от електрическия iX. Мощността му при пиково натоварване е 374 к.с. В нормална ситуация мощността е ограничена до 170 к.с.

За съжаление липсата на адекватна зарядна мрежа от станции с водород пречи на BMW да пусне колата в продажба, така че засега тя си остава експериментален прототип. Все пак има начин не само да я видите на живо, но дори да я карате. Ако посетите автосалона в Мюнхен (7-12 септември 2021), ще имате възможност за тестово кръгче с водородното BMW не само в рамките на салона, но и по улиците на града. Така ще се превърнете в един от тестовите пилоти на новия iX5 преди колата да се превърне в серийна в близките години.

 

Много практичен и интересен!