Dacia Jogger идва като 7-местен кросоувър с хибридно задвижване

  • Галерия от 15 снимки на Dacia Jogger Галерия от 15 снимки на Dacia Jogger

03 Sep 2021

Само преди няколко дни научихме името Dacia Jogger и съвсем малко подробности за очаквания нов румънски модел. Днес завесата е официално вдигната, имаме пълна информация и достатъчно снимки.

Характеристиките и дизайнът на Jogger могат да го категоризират като мултифункционален автомобил (MPV) с кросоувър елементи. Дължината от малко над 4,5 метра го превръщат в най-дългата Dacia, а просветът от 20 мм е значително полезен при каране по лоши пътища. Салонът може да бъде поръчан със седем седалки, като при тази конфигурация багажникът е със значително намален обем.

Dacia Jogger получава отличителните Y-образни дневни LED светлини на Dacia, широка радиаторна решетка, задни вертикални светлини като при Volvo, алуминиеви джанти и регулиращи се релси на покрива. За обичащи спорта на открито Dacia ще пусне лимитирана версия Jogger Extreme с още по-подчертани оф-роуд характеристики.

Ако се върнем отново на темата за багажника, трябва да кажем, че в най-практичната си форма, той достига максимално товарно пространство от 1819 литра. Седалките могат да бъдат в 60 различни конфигурации. Ако те са само 5 товарното пространство е 708 литра.

Опциите за инфо-развлекателна система са три. Второто ниво на оборудване е с 8-инчов тъчскрийн дисплей, ориентиран с лек ъгъл към водача, а аудио системата е с четири високоговорителя. Тази система е с Bluetooth свързване и е съвместима с Android Auto и Apple CarPlay. Най-високото ниво надгражда изброеното дотук, като включва навигация, Wi-Fi, два USB порта и 8 високогорителя.

От гледна точна на безопасността всички версии на Jogger са с асистент за аварийно спиране, предупреждение за обекти в мъртвата точка на огледалата, паркинг асистент и асистент при потегляне по наклон. В опциите остават круиз контролът, отопляемите предни седалки, климатикът с дигитален дисплей, безключовият достъп и дистанционното отключване на багажника, както и автоматичните чистачки и електрическата ръчна спирачка.

Стигаме и до двигателите. Първият избор е изцяло новият TCe 110, представляващ 1,0-литров трицилиндров турбомотор, генериращ 110 к.с. и 200 Нм. Този мотор е с директно впръскване и 6-степенна механична трансмисия. Втората опция е мощният 100 к.с. TCe100 Bi-Fuel, разполагащ с 40-литрова газова бутилка и 50-литров бензинов резервоар за максимален пробег от 1000 км.

През 2023 г. Jogger ще се превърне в първия автомобил на Dacia с хибридна технология. Тя ще комбинира 1,6-литров бензинов двигател, два електромотора и многорежимна автоматична скоростна кутия, работеща заедно с 1,2 kWh 240V батерия. Тази версия ще може да се движи само на ток. Според Dacia благодарение на регенеративното спиране Jogger Hybrid може да прекарва 80% от времето си по градските пътища в напълно електрически режим, като по този начин спестява до 40% от горивото в сравнение с еквивалентен модел само на бензин.

Dacia Jogger ще се появи в шоурумите в Европа през февруари 2022 г., а следващата седмица ще бъде показан на живо на салона в Мюнхен.

Първородната Godzilla!