Трето издание на 24-часово картинг състезание в Хасково, този уикенд! Мартин Чой също ще кара

  • Галерия с 18 снимки. Галерия с 18 снимки.

29 Sep 2021

Това състезание се превръща в се по-атрактивно, привлича все повече хора и е повод за развитие на картинг спорта в страната. Не само белег, но и повод. И смятам, че това не е само мое мнение, а се забелязва от всички замесени в този спорт у нас. По-късите състезания с 12- и 8-часов формат също, но ЕКО 24 часа на България е кулминацията на усилията на организаторите.

И е част Европейския картинг шампионат за издръжливст, а не просто амбициозен проект на местно равнище. Стартът е насрочен за 2 октомври, идната събота, в Хасково, като също е много показателно, че това е третото издание на 24-часовата надпревара у нас и второ за тази година. Входът ще бъде свободен за всички желаещи да наблюдават на живо зрелищното събитие, при спазване на противоепидемичните мерки. Любителите на високите скорости могат да проследят надпреварата и чрез преките включвания по БНТ, както и във Фейсбук страницата Karting Events Bulgaria.

За първото място ще се състезават 42 отбора, от 15 нации, с общо 250 пилота, разпределени в две категории. В това издание различното е, че и двете категории Gold и Pro ще бъдат изравнявани килограмите до 84 кг. Категория Gold ще се състои от 7 до 9 пилота в отбор, които трябва да направят 34 спирания в бокса, което е с 4 повече от отборите в категория Pro.

По традиция и тази година срещу професионалните картинг състезатели ще се изправи и „Отбор на звездите“, в който ще вземат участие: многократният шампион на България и Европа- мотоциклетистът Мартин Чой, легендата на българския спорт - Олимпийският медалист Йордан Йовчев, единственият българин пилотирал Формула 1- Владимир Арабаджиев, Европейската рали шампионка при дамите – Екатерина Стратиева, ултрамаратонецът– Краси Георгиев, младата надежда на българския картинг спорт – Калоян Върбицалиев, Александър Данчев – Шонди и актьорът и водещ Димо Алексиев.

Отборът на „ЕКО и приятели“ отново ще бъде представен от журналисти и служители на ЕКО България заедно с победителя от специалната онлайн игра във Фейсбук. И в това издание пилотите ще бъдат изправени пред предизвикателството да се състезават през нощта като посоката на движение на пистата ще бъде обърната точно на 12-я час от старта, който ще бъде даден в 12:30ч.

За поредна година организаторите ще подкрепят благотворителната кампания за събиране на средства за малкия Гого от гр. Хасково и ще предоставят част от таксите за участие в състезанието за спешното му лечение.

 

Лукс от Китай!