Това е новият Jeep Grand Cherokee 2022 (Галерия)

  • Галерия от 28 снимки с Jeep Grand Cherokee 2022 Галерия от 28 снимки с Jeep Grand Cherokee 2022

29 Sep 2021

Световната премиера на петото поколение Jeep Grand Cherokee вече е факт. Луксозният SUV на американската марка ще бъде пуснат в продажба още през октомври, а тези, които искат плъг-ин хибридната версия 4xe трябва да изчакат до началото на 2022 г. Клиентите могат да избират между голямо разнообразие от нива на оборудване, които са Laredo, Altitude, Limited, Overland, Trailhawk, Summit и Summit Reserve.

Новото Grand Cherokee излиза с три избора на задвижване. Базовата версия е с 3,6-литров бензинов V6 Pentastar, разполагащ с 293 к.с. и 348 Нм максимален въртящ момент. Тя може да тегли до 2812 кг.

Следващият мотор под капака на петата генерация е 5,7-литров V8, произвеждащ 357 к.с. и 528 Нм. При тази версия може да закачите товар с тегло до 3265 кг.

Третото задвижване е хибридната модификация Grand Cherokee 4xe. Феновете на марката и модела трудно ще преглътнат комбинацията от 2,0-литров четирицилиндров турбо мотор, който е подпомогнат от електромотор. Но това е и най-мощното Grand Cherokee от новото поколение, генериращо сумарно 375 к.с. и достигащо до максимален въртящ момент от 637 Нм. Батерията е 17 kWh и позволява приблизително 40 км каране само на ток. Ако говорим за теглене, което за американците е от значение, хибридното Grand Cherokee 4xe може да дърпа до 2720 кг.

Оф-роуд версията на Grand Cherokee 2022 e Trailhawk. Тя включва въздушно окачване Quadra-Lift, позволяващо максимален просвет до 28.7 см. Раздатката е Quadra-Drive II, разполагаща с електронен контрол на задния диференциал, който е с ограничено приплъзване. Окачването е подобрено, като моделът има система за откачане на биалетките на стабилизиращата щанга за каране по тежки терени.

Отвътре новото Grand Cherokee се възползва от всичко най-добро от новите технологии. Таблото разполага с три големи 10-инчови дисплея, като десният за пасажера е опционален. Head-up дисплеят също е внушителен, прожектиращ картина на предното стъкло с размер 10 инча.

Задните седалки също могат да бъдат оборудвани с екрани, на които да се гледа Amazon Fire TV и видео с високо качество на картината. Инфоразвлекателната система позволява да сваляте видео, за да може да го гледате там, където нямате интернет връзка.

Откъм сигурност петото поколение Jeep Grand Cherokee е оборудвано стандартно със системи за предупреждение за сблъсък и автоматично спиране, разпознаване на пешеходци и колоездачи, разпознаване на пешеходни пътеки, активно връщане в лентата при неволно напускане, усъвършенствана система за паркиране, сензори за мъртвата точка на огледалата. Сред опциите остават камера за нощно виждане, асистент за следене на сблъсък на кръстовище и система за разпознаване на сънливо каране от страна на шофьора.

Вижте още снимки на Grand Cherokee 2022 в галерията най-горе.

Лукс от Китай!