За първи път ще има Гран при на Катар във Формула 1. Ясна е датата!


01 Oct 2021

Формула 1 обяви, че единствената неясна дата за състезание до края на сезона вече е запълнена. За първи път в историята летящият цирк ще гостува в Катар, като състезанието ще се състои на 21 ноември като 20-и кръг от шампионата, който тази година е рекордно дълъг – с 22 състезания. 

Гран при на Катар ще бъде първото от три поредни състезания в Близкия изток. След него ще се случи първото Гран при на Саудитска Арабия (на градската писта в Джида), а финалът ще бъде в Абу Даби на обновената “Яс Марина”.

Симулациите показват, че новата пустинна писта в Катар ще се взема за около 1:22,5 минути в квалификацията и около 1:28,6 минути в състезанието. Твърде вероятно е състезанието да е нощно или полунощно, пистата има достатъчно прожектори, но часът на старта още не е потвърден.

С обявяването на състезание от Формула 1 в Катар, емирството прави нова стъпка към спортното си отваряне към света. Припомняме, че полуостровната държава в Персийския залив ще бъде домакин и на световното първенство по футбол през следващата година.

 

Първородната Godzilla!