Lamborghini възстанови кола, разбита преди 50 години

  • Три снимки на възстановената кола и няколко на тази, която е унищожена още през 70-те Три снимки на възстановената кола и няколко на тази, която е унищожена още през 70-те

04 Oct 2021

Историята на Countach е доста интересна и Lamborghini се постара да я припомни на всички, когато тази година представи Countach LPI 800-4 – модерна версия на суперколата по повод 50-годишнината й.

В Санта Агата обаче получават запитване от запален и достатъчно платежоспособен колекционер, който има съвсем друга идея как да се отпразнува юбилеят на модела. 

 

Той предлага на компанията да възстанови оригиналния прототип Countach LP500 от 1971. Той служи за създаването на версията LP400, но е унищожен при катастрофа през 1974 г.

За да го възстановят, отделите Polo Storico и Centro Stile обединяват усилия, като в продължение на 25 000 часа труд издирват, възстановяват и пресъздават стари чертежи, снимки и видеа.

Работата е започнала още през 2017 и сега – четири години по-късно – възкръсналият прототип LP 500 вече е тук. 

Липсата на реална кола, която да служи за модел, кара италианците да се ровят в десетки оригинални рисунки и чертежи, да се допитат до хора от екипа, участвали при създаването на първия Countach. Използван е 3D скенер, с който се заснема един от първите произведени LP400.

Физически колата се изгражда в няколко етапа – първо се прави шаси, което няма нищо общо с тръбната рама на производствения Countach. След това се прави каросерията, за което се използват супермодерни технологии за сканиране, но в крайна сметка металът се обработва на ръка, точно така, както е направен първият прототип преди 50 години. За окачването и двигателя се използват или стари части, или новопроизведени по старите чертежи детайли.

Дори гумите са специална поръчка от Pirelli и имат сходна шарка с използваната преди 50 години, разбира се, съчетана с модерна каучукова смес и технологии.

Жълтият цвят Giallo Fly Speciale се доближава максимално до този на оригинала.

 

Лукс от Китай!