Skoda затваря заводите си, няма чипове!


08 Oct 2021

Skoda “значително ще намали или дори ще спре” производството на автомобили заради глобалния недостиг на чипове. Чешкият производител замразява производството от 18 октомври до края на годината. Skoda, част от VW Group, е поредният голям световен производител, който се принуждава да спре поточните линии заради недостига на чипове. Компанията вече е складирала десетки хиляди готови автомобили, в които трябва да се добавят единствено чиповете. Списъците с чакащи клиенти са за месеци напред, твърдят представители на марката, цитирани от Reuters.

В Чехия в заводите на Skoda работят около 35 000 души. Reuters съобщава, че компанията отговаря за около 25% от индустриалния износ на Чехия и е гръбнакът на автомобилния бранш в страната, който заедно с доставчиците достига 180 хил. работници.

Skoda очаква през 2021 г. да произведе около 1,15 млн. автомобила – сходно число със също пандемичната 2020 г. и далече под предварителните очаквания от 1,3 млн. броя. Компанията смята, че тежката ситуация с недостига на чипове едва ли ще се нормализира преди втората половина на 2022 г.

 

Много практичен и интересен!