Заводите на Skoda спряха! Хиляди коли остават недовършени


18 Oct 2021

Преди десет дни ви информирахме, че Skoda ще намали значително или дори ще преустанови производството на автомобили. Кризата с недостига на чипове принуди компанията да затвори заводите си в Чехия за две седмици, считано от днес (18 октомври).

Все пак една работна смяна ще продължи да сглобява коли и за тези две седмици работниците трябва довършат колкото се може повече коли от забавените и недовършени близо 10 000 автомобила.

Заради недостига на критично важни компоненти и чипове производството на Skoda ще се забави с планираното до края на годината и то трябва да бъде ограничено.

Лошите новини за Skoda засягат не само компанията, а и индустрията на Чехия. Компанията отговаря за близо 25% от износа на страната. В нея работят около 35 000 души, като с доставчиците и работниците достигат 180 000 работници.

В Чехия фабрики имат още два автомобилни производителя – Toyota и Hyundai. Японската марка също изпитва трудности с производството и намали оборотите, но не в такъв мащаб като Skoda.

Skoda разполага с три фабрики в Чехия. Едната е в Млада Болеслав, където е централата на компанията. Има още една фабрика във Врхлаби, както и в Квасини, където обаче се правят само автоматични скоростни кутии.

Първородната Godzilla!