Автомобилът на Xiaomi, който Tesla не иска да излиза


20 Oct 2021

Китайската марка за електроника Xiaomi официално обяви плановете си да навлезе на пазара с електромобили. Новината, съобщена от главният изпълнителен директор Лей Джун, увеличи акциите на компанията с 6% на фондовата борса в Хонконг, което е най-голям ръст на котировките на Xiaomi за последните шест месеца.

Само след три години Xiaomi ще пусне първият си автомобил в серийно производство. В момента технологичният гигант инвестира милиарди долари за разработка, като битката ще бъде с Tesla и бъдещия електромобил на Apple.

Първата кола на Xiaomi ще се появи след три години и ще започне да се произвежда в края на 2024 г. Компанията откри ново подразделение с името Xiaomi EV, където ще бъдат инвестирани около 10 милиарда долара в през следващите 10 години.

Към настоящия момент вече работят над 300 души за Xiaomi EV, като към тях скоро ще се присъединят още 500 инженера.

Екипът на Xiaomi проучва какъв точно трябва да бъде бъдещия автомобил. Китайците ще разработят и електрическа кола с автономно управление. Това лято Xiaomi купи пекинската компания Deepmotion, специализирана в разработването на автономни системи за управление и триизмерни карти. Така че този опит ще бъде приложен в новия автомобилен проект.

Пазарът на електромобили в световен мащаб е най-голям именно в Китай. В народната република тази година ще бъдат продадени 1,9 млн. електрически превозни средства, което е с над 50% повече спрямо миналата 2020 г.

Все още не знаем как ще изглежда колата на Xiaomi. Миналият месец, когато компанията обяви създаването на автомобилния си сектор, бяха публикувани „визуализации на фенове“ в социалните мрежи. Но по-късно китайската марка съобщи, че те нямат общо с дизайна на дебютния модел.

Първият автомобил на Xiaomi ще бъде високотехнологичен електромобил от премиум сегмента. Колата ще се конкурира с останалите китайски модели, но също и с колите на Tesla, които се произвеждат и в Китай.

Освен от Xiaomi коли очакваме от още няколко непознати за автомобилната индустрия компании. Apple възобнови автомобилния си проект и първата кола на марката трябва да излезе през 2025 г., като ще бъде безпилотен електромобил. Друга позната марка електроника – Huawei, също работи по свой автомобил и скоро ще бъде показан готов модел.

Много практичен и интересен!