Tова е звяр! Нова Supra със стар V10 от Льо Ман (Видео)

  • Галерия от 8 снимки с Formula Supra V10 Галерия от 8 снимки с Formula Supra V10

10 Nov 2021

Преди няколко години пилотът от Formula Drift Райън Търк реши да сложи V8 двигател от Ferrari 458 в далеч по-малкия кош на Toyota GT86. Колата бе цялостно преправена, като дори предното стъкло е рязано, за да минат изпускателните колектори. Символично кръстената Toyota GT-4586 може да я видите във видеата по-долу, но темата в тези редове е един далеч по-сложен, по-шумен и по-скъп проект.

Гореспоменатият Райън Търк притежава новата Toyora Supra GR, с която се сдобива през август 2020 г. Но само месец по-късно професионалният дрифт състезател решава, че чисто новата японска машина ще бъде база за следващия му проект. И така оригиналният 3,0-литров 340 к.с. шестцилиндров мотор е изваден и на негово място е монтиран V10. От Льо Ман!

Моторът е Judd GV4 V10, атмосфрен, с обем от 4,0 литра и състезателно настроен да генерира 750 к.с. при 11 000 об/мин. Тежащ само 145 кг този двигател е ползван през 1999 г. за LMP1 автомобили в американските серии на „24 часа на Льо Ман“. Подобни Judd V10, но с обеми от 3,0 и 3,5 литра са ползван и във Формула 1. Двигателят звучи именно като F1 болид от близкото минало. Звук, който днес липсва на всички фенове на този спорт.

Supra-та е цялостно променена, за да може моторът от една отминала емблематична епоха да задвижи задната ос. Машината е кръстена с името Formula Supra и е оборудвана с 6-степенна секвенциална скоростна кутия Hollinger. Резултатът е меко казано впечатляващ. Ако можеше костюмарите от FIA да видят това и да върнат V10 двигателите във Формула 1, пък ако ще Грета Тунберг да се обеси публично, щеше да е прекрасно.

Новата кола на Райън Търк е готова и в момента се донастройва, като тези дни е качена за дино тест. Тази Formula Supra ще участва в няколко тайм атак състезания, а вероятно през следващото лято ще я видим да катери и Пайкс Пийк.

За финал само ще споменем, че чудовищната Supra е със състезателен карбон-кевларен бодикит и тежи малко над тон. Или по-точно 1133 кг. Това е един от най-добрите проекти, които съм виждал в последните години. Респект!

Лукс от Китай!