Китайският Aion LX Plus ли е първата електричка с над 1000 км пробег?


10 Nov 2021

Aion е една от най-новите марки електромобили в Китай. Тя е част от концерна GAC Group и има няколко модела – Aion S (седан), Aion V (комби), Aion Y (хечбек) и Aion LX (кросоувър).

Моделът LX във варианта си Plus ще предлага до 1000 км пробег с едно зареждане на батерията. В официалната информация на компанията дори пише 1008 км, но трябва да отбележим, че този внушителен цикъл е измерен по стандартна NEDC, който вече не се използва в Европа и който е изключително оптимистичен. Вероятно е доста по-реалистично да си представим, че LX Plus ще минава около 850 км с едно зареждане, колкото постига новият Lucid Air. Докато видим първите тестове в реални условия, не можем да кажем повече. 

 

Със сигурност обаче новият китайски модел заслужава внимание по доста причини. На първо място, той идва с чудовищно голяма 144,4-киловатчасова батерия – значително по-голяма от тази на Lucid Air Dream (113 кВтч), Tesla Model S (100 кВтч) или Porsche Taycan Turbo (83,7 кВтч). Дали цялото това допълнително тегло е оправдано с големия пробег?

Има и още! Китайската компания твърди, че моделите на Aion поддържат зареждане с до 480 кВт – внушителна мощност, каквато нито един европейски или американски модел не може да поддържа. Според компанията Aion LX Plus достига 80% заряд за 8 минути и пълни батерията от 30 до 80% за пет минути. Ако това е вярно и работи в реалността, то базираната на силициеви компоненти литиево-йонна батерия на китайците може да пренапише правилата на играта.

 

Лукс от Китай!