Lucid създаде електромотор с маса 32 кг и мощност 469 к.с., който се ползва във Formula E


03 Feb 2023

„Lucid, която постави нови стандарти с най-бързо зареждащият се и с най-дълъг пробег сериен електромобил на пазара, представя нов електромотор за моторни спортове, който вече може да бъде видян на пистата, задвижващ предните колела във водещи състезателни серии за електромобили“.

Изречение-абзац с доста запетаи, което обаче и казва много. Новият модул на калифорнийската компания е разработен специално за състезателна употреба, тежи 32 к.с. и генерира 469 к.с. Lucid посочват, че става въпрос за плътност на мощността от 14,7 к.с./кг, както и че моторът се развърта до 19 500 об/мин.

„Новият задвижващ модул е разположено в предната част на всеки състезателен автомобил и осигурява рекуперация на енергията от предните колела при спиране, като значително представянето и ефективността, подобно на шосейните коли,“ допълват от Lucid.

Американската фирма също уточнява, че новият мотор, както и задвижването на серийния седан Lucid Air, са разработени изцяло от инженери на компанията. Това, което не се казва директно в прессъобщението от 25 януари 2023, е че става въпрос за предния двигател вграждан в болидите от Formula E. Каква е причината? Най-вероятно правови взаимоотношения.

Lucid заслужават уважение и заради въпросния модул. През февруари миналата година писахме за подобна машина дело на Koenigsegg, Quark, която тежи 30 кг и генерира 335 к.с. и 600 Нм. Кликнете долу за материала.

Лукс от Китай!