SpinLaunch изстреля ракета, задвижена от гигантско турбо


12 Nov 2021

SpinLaunch е американски стартъп, който развива алтернативен начин за изстрелване на апарати в космоса – засилва ги чрез въртене, подобно на гигантска прашка, след което ги праща към небето, задвижени единствено от кинетичната енергия от въртенето. Калифорнийската компания дори току-що записа първия си успешен опит.

SpinLaunch разработва революционната система от седем години, разказва шефът на компанията Джонатан Яни пред CNBC. Първият тестов полет е осъществен на 22 октомври 2021, след като компанията събира 110 млн. долара от инвеститори, сред които Google и Airbus.

 

Тестовият полет

Ускорителят на SpinLaunch за тестовия полет е с ⅓ от размера на планирания оригинален ускорител. Дори и така той е висок 50 метра. В него има вакуумна камера с въртящо се рамо, за което се закача ракетата. В тестовия модел ракетата е 3-метрова и достига скорост от “няколко хиляди километри в час” преди да се отдели от рамото и да се изстреля в небето.

При първия опит е използвана около 20% от пълната мощност на ускорителя, а достигнатата височина на полета е била няколко километра. Тестовата ракета всъщност е без двигател, но планът на SpinLaunch е да изстрелва ракети в космоса, които ще имат нужда от двигател, след като кинетичната енергия от “прашката” свърши.

В следващите тестови полети (планират се около 30 в рамките на следващите 6-8 месеца) постепенно ще се монтират нови и нови системи на борда. Реалният ускорител ще има диаметър от 100 метра, а прецизността на "пускането" на ракетата ще трябва да бъде в рамките под 0,001 секунди. 100-метровото рамо ще се върти с близо 450 об/мин, задвижвано от електромотори.

 

Голямата разлика в сравнение с конвенционалните ракети е липсата на обичайния буустер с няколко двигателя, който е необходим при най-голямото натоварване в момента на излитане. Сещате се за гигантските резервоари, които ракетите изхвърлят, когато вече не им трябват. Ускоряването на ракетата чрез въртене елиминира необходимостта от тези двигатели и свързаните с тях системи и огромно количество гориво, а това ще позволи разработването на много по-малки ракети, които ще бъдат по-евтини и достъпни, обясняват от SpinLaunch.

Компанията си поставя задача да може да достигне околоземна орбита с товар от около 200 кг, който се равнява на няколко малки сателита. 

 

Първородната Godzilla!