Този 1956 Volkswagen Beetle лъже. Крие 210 коня и душа от Porsche

  • Галерия с 6 снимки. Галерия с 6 снимки.

15 Nov 2021

„Бе от онези полети на фантазията,“ обяснява Майлс Колиер, човекът създал този прекрасен проект. „Горещ VW бе добра идея, но за мен бе важно отвън да изглежда абсолютно сериен.“

Шасито е с оригинален произход и е започнало живота си преди около 65 години. Но тук е преработено, подсилено и подготвено да поеме новата каросерия. Нова, защото това което ви изглежда, като педантично реставрирано купе на Beetle, всъщност е пъзел от чисто нови алуминиеви панели, всеки от които изработен на ръка.

Вътре? Седалките са тези, които могат да издадат необичайността на тази Костенурка. Стилът им е коректен за периода, но са чисто нова изработка в стил ‘Porsche Speedster’. Разграфеният до 80 мили в час скоростомер също изглежда стандартен, но всъщност уредът е оборотомер до 8000 об/мин.

Почти невидим, в долната част на таблото, е монтиран и LED индикатор за температурата и налягането на маслото. За допълнителна здравина е поставена и алуминиева греда. Изработката и вкусът на проекта будят възхищение.

Окачването отзад е взаимствано от ранно Porsche 911, а барабанните спирачки са от 356 GT. Над тях са серийно изглеждащите джанти и гуми Pirelli CN36 Cinturatos. Задвижването също е с произход Porsche: 2,6-литров 4-цилиндров боксер с 210 к.с. и около 270 Нм.

Не ви звучат много? Колата тежи малко под 810 кг, което означава съотношение маса/мощност от 3,8 кг/к.с. Резултатът е ускорение от 0-100 км/ч за около 5 секунди и максимална скорост от над 190 км/ч. Респект!

Източник: https://revsinstitute.org/