Гай Мартин ще чупи световния рекорд за скорост с мотор, вдигащ 640 км/ч


22 Nov 2021

На снимката пред вас е един от най-екстремните (и усмихнати) хора на планетата – Гай Мартин. А нещото зад него е проект, кръстен 52 Express, с който старото куче от Isle of Man TT трябва да счупи световния рекорд за скорост на две колела. В момента той е 605 км/ч, но 40-годишният англичанин ще гони да го подобри, достигайки 644 км/ч (400 мили в час).

Гай Мартин и екипът на Project 100 планират всичко това да се случи през 2023 г. Те са избрали британското летище „Елвингтънг“ за първите тестове на т.нар. стиймлайнър.

На снимката горе 52 Express е в голо състояние, но скоро ще получи своята аеродинамична лека каросерия като на изображението по-долу.

В първия ден на тестове Гай Мартин изпълни задачата да развие скромните 145 км/ч. Настроени са спирачките и са проверени системите за безопасност. При втория ден скоростта е увеличена на 240 км/ч. Но има още много работа, докато бъдат постигнати преследваните 640+ км/ч, които двуколесната сухопътна ракета безпроблемно трябва да развие.

Задвижването на 52 Express е поверено на турбореактивен двигател Rolls-Royce Gem-42. Той е взет от военен хеликоптер Westland Lynx и разполага с мощност от 1200 к.с. Конструкцията е изградена около самия двигател и е направена от аеро клас метални тръби. Монококът е алуминиев, а при спиране се активират два парашута.

Настоящият световен рекорд с такъв род двуколесна машина е постигнат от американецът Роки Робинсън. Той развива през 2010 г. ненадминатите до днес 605 км/ч с мощно 1000 к.с. Suzuki. Екипът на Project 100 и Гай Мартин ще опитат да счупят този рекорд, като през 2023 г. ще изкарат своя стриймлайнър на пресъхналото солeно езеро Уюни в Боливия.

Първородната Godzilla!