Гай Мартин разви 436 км/ч с мощно 830 коня Suzuki Hayabusa

  • Галерия с 4 снимки. Галерия с 4 снимки.
  • Сериозен обтекател отзад... Сериозен обтекател отзад...
  • ... и напълно стоков вид... ... и напълно стоков вид...
  • Busa-та преди да бъде преоблечена. Busa-та преди да бъде преоблечена.

20 Sep 2019

Точната скорост е 270,965 мили в час или 436,08 километра в час. Което означава, че Гай и турбинираната Hayabusa са покривали по малко над 120 метра всяка секунда. По един футболен терен в секунда. Гай определено има топки и умения да кара бързо мотоциклет, което е доказвал на о-в Ман в TT, в други шосейни надпревари, и в преследване на различни рекорди. ‘Proper Guy!’ Мястото на събитието е пистата на военното летище в Елвингтън, Северен Йоркшър, а машината – както споменахме -, доста модифицирана Hayabusa, подготвена от Джак Фрост.

„Гай няколко пъти е карал мотора ми, като преди време ми каза ‘Трябва да свърша някой неща, след което искам да се пробвам’”, казва Джак пред MCN. „Докара ми стокова Hayabusa и аз я преработих да стане по-бърза”.

За съжаление няма публикувано видео от рекорда, но в YouTube има клип на Гай, който кара същия мотор, но още без обтекателите, със стндарните спойлери. Видеото е от юни, а скоростта тогава е също доста добрите 413 км/ч. Гай сподели, че следващата му цел е 300 мили в час, което, както знаем от рекорда на Анди Уолъс и Bugatti, са малко над 480 км/ч.

В момента официалният абсолютен рекорд за скорост с мотоциклет принадлежи на американеца Роки Робинсън и датира от 2010-та година. Тогава той вдигна изумителните 605 км/ч (605,697 км/ч или 376,363 м/ч) със своя ‘Top Oil-Ack Attack streamliner’. Който, за да бъдем честни, въобще не прилича на мотоциклет. Единственото, което дефинира машината, като такава е, че е на две колела. Байкът се задвижва от два двигателя Suzuki с общ обем от 2600 куб. см и мощност 700-900 к.с.

 

Първородната Godzilla!