От Исландия с любов: BMW E46 M3 с 2JZ мотор с над 600 коня

  • Галерия с 23 снимки. Галерия с 23 снимки.

22 Nov 2021

Точната измерена мощност на задните колела е 591 к.с., което означава значително подминаване на споменатите в заглавието коне. Параметри, които се дължат и на BorgWarner AirWerks S366SX ‘twin-scroll’ турбината, изпускателния колектор DWK, наред с още доста модификации, налични за четене в оригиналния материал на SpeedHunters.

Проектът е дело на исландецът Саевар Пори, логично автомобилен ентусиаст, започнал с BMW E30 316i от 84-та. Именно то било предвидено за сериозна промяна и по-специално, да получи 2JZ-GTE VVTi от Toyota Supra. Но, понеже плановете често се объркват и променят, този мотор така и не стигнал до E30-ката. Пори бил зает със следване, след това станал баща, а старото BMW продължавало да запълва гаража.

В един момент обаче ентусиастът разбрал, че негов приятел продава E46 M3 с повреден S54 мотор и това предопределило последващите събития. А именно имплантирането на вече купения 2JZ в коша на „Бавареца“. Двигателят, както пиша по-горе, далеч не остава в сериен вид, но такава остава 6-степенната механична Getrag кутия.

Тя обаче работи с Tilton съединител с три плочи и фрезован маховик, докато осите и диференциала също са такива, каквито са напуснали завода. Гумите са Michelin Pilot Sport 4 с размери 265/35R18 отпред и 295/30R18 отзад, а цветът е ‘BMW Individual C36 Dravit Grey Metallic’.

Но по-добре разгледайте галерията и кликнете на снимките тук в текста, за да попаднете на оригиналния материал, където са описани подробно всички модификации.

Източник: speedhunters; фотография: hazetaa

Първородната Godzilla!