Защо BMW тества бъдещото i7 в компанията на EQS, Model Y и XPeng P7?

  • Галерия с десет папарашки снимки Галерия с десет папарашки снимки

25 Nov 2021

Неведнъж при разработката на нов модел сме виждали инженерите да използват някой от преките му конкуренти за сравнение. В света на електромобилите това също се случва – спомнете си как Porsche тестваше прототипите на Taycan в компанията на Tesla Model S (снимката малко по-долу). Сега BMW използва същата стратегия при разработката на новия i7. 

Лимузината беше засечена от папараците на Autoevolution в интересна компания на три конкурентни електрически коли – Mercedes EQS, Tesla Model Y и китайския XPeng P7.

И докато EQS, сочен за основен конкурент на i7, изглежда логичен избор за сравнение, най-малкото защото в момента е един от най-луксозните и модерни електромобили, то другите две коли в групата будят по-голям интерес.

Model Y, за разлика от Model S, е в съвсем друг клас и не би могъл да е пряк конкурент на BMW i7. В същото време обаче Tesla изглежда все още има предимство при техниката за батериите, както и по отношение на икономичността на електромоторите.

Китайският XPeng P7 също е забележително по-малък модел (по-близък като конкурент до i4, отколкото до i7). Присъствието му в този тест може би се дължи на интереса на BMW към китайския пазар и съответно местната конкуренция. XPeng твърди, че P7 поддържа ниво 3 на автономност (с каквато очакваме да дойде i7), освен това обещава внушителен пробег от 80-киловатчасовата си батерия.

Що се отнася до самия i7, той носи дебел слой камуфлажи и не разкрива много от външността си. Според някои спекулации електрическият топ модел на BMW ще използва огромна батерия с капацитет 120 кВтч, с която ще минава 700 км с едно зареждане. За сравнение новият Lucid Air Dream Edition Range идва със 113-киловатчасова батерия, която обещава пробег от 836 км. Очаква се i7 да се предлага в няколко варианта на мощността, като най-силният от тях може би ще има над 700 к.с. Със сигурност ще има и по-скромни варианти, като се очаква базовият да има над 400 к.с. и батерия с капацитет 80 кВтч.

Премиерата на електрическата Серия 7 ще се състои през 2022, като се очаква първите продажби да започнат през 2023 г.

Източник: autoevolution.com

 

Много практичен и интересен!