Забелязахте ли, че първите снимки на новото BMW XM всъщност са правени в… Шумен!? (Обновена)

  • Галерия с 12 снимки на новото BMW Concept XM, позиращо до най-големия паметник в България Галерия с 12 снимки на новото BMW Concept XM, позиращо до най-големия паметник в България

30 Nov 2021

ДОПЪЛНЕНИЕ: Добавяме видео към снимките. Най-вероятно клипът и фотосесията са направени от български екип в рамките на 7-9 септември 2021, когато паметникът е бил затворен за посещение. Българска компания засне и миналогодишната реклама на "град М".

 

Още когато видяхме първите снимки на изцяло новото BMW Concept XM, нещо ни напомни за България. И докато се чудехме къде сме виждали мащабния фон на новия прототип на BMW, нашият читател Тихомир Атанасов безпогрешно разпозна мястото – паметникът „Създателите на българската държава“, известен също като „1300 години България“. Паметникът в Шумен съвсем скоро отбеляза своята 40-годишнина със зрелищно 3D мапинг шоу. Мемориалът пресъздава важни моменти от българската история от VII до Х век. Изграден е от осем огромни бетонни тела, оформящи две полузали.

 

Внушителният архитектурен комплекс, извисяващ се над град Шумен, е повече от любопитен декор за първите официални фотографии на новия М модел. 

Макар някои от снимките да са силно обработени, то изглежда фотосесията действително се е провела в Шумен и Concept XM реално е бил у нас в близките седмици или месеци, а не е просто добавен с помощта на Photoshop. Засега не разполагаме с официална информация от BMW, но очакваме да получим такава и ще споделим повече подробности. Би било любопитно да знаем как са организирани снимките и за колко време концептуалният модел е бил у нас.

Официално или не, реално или само компютърно добавен, нищо не може да омаловажи любопитния ефект, получен от контраста между новото XM с гигантските си бъбреци и ръбати мускули, смирено позиращо под бетонните ханове Тервел, Крум и Омуртаг. 

Паметникът се вижда дори на някои от интериорните снимки на новия модел.

Concept XM е първата изцяло разработена от BMW M кола от легендарното M1 насам. Задвижването е плъгин хибридно с нов V8 и електромотор, като системната мощност е 750 к.с., комбинирана с 1000 Нм. Очакваме близка до концептуалния модел версия да влезе в серийно производство още през 2022 г.

Първородната Godzilla!