Разочарование за феновете на Jeep в Европа, новият Wrangler ще бъде само хибрид

  • Галерия от 15 снимки с Jeep Wrangler 4xe Галерия от 15 снимки с Jeep Wrangler 4xe

07 Dec 2021

Ясно е че не може да спрем гората да се разлиства, нито светът да се върти. Електрификацията на съвременното автомобилостроене вече е факт, който макар и оправдан от гледна точка на екологията* (тук може много да се спори), поражда голяма доза разочарование при загубата на емблематични модели с класическо задвижване, за което е нужно само древно гориво от разложени динозаври. Ето го и поредният потърпевш – Jeep Wrangler.

Новият Wrangler ще се предлага в Европа само във версия PHEV. Сбогом на изцяло бензиновият офроудър. Сбогом и на версията с две врати. Ако искате такъв, купете стара машина или емигрирайте в Щатите.

Хибридната версия на Wrangler не е изненада, тъй като тя бе показана още преди половин година. Но сега идва официалната новина от Jeep, че моделът ще се предлага на Стария континент единствено във вариант с 5 врати и с плъг-ин хибридно задвижване.

На всички снимки между тези редове и горе в галерията е въпросният Jeep Wrangler 4xe. Който ще прекарва повече време вързан за някой контакт, отколкото до някоя бензинова колонка. Поръчките за него започват от този месец, като доставките ще бъдат направени в началото на 2022 г.

Wrangler 4xe е с 2,0-литров четирицилиндров бензинов двигател, два електомотора и 8-степенна автоматична трансмисия. Разполага сумарно с 375 к.с. и може да измине до 50 км в изцяло електрически режим.

Стандартното оборудване включва автоматични дълги светлини, система за предупреждение за сблъсък, адаптивен круиз контрол, предупреждения за мъртвите точки на огледалата, предна и задна камери, както и асистент за паркиране. При версията Rubicon предното стъкло е Gorilla Glass, което е опция за Sahara.

Jeep Wrangler 4xe може да бъде поръчан и с плъзгащ се мек покрив, наречен Sunrider. Може да го вземете и с твърд покрив, разглобяващ се на три части, както и с мек таван.

Хибридният Wrangler в Европа е част от програмата на Jeep, която планира до 2025 г. 70% от световното производство на компанията да бъде електрифицирани модели.

Чичо Искрен се вихри!