Toyota и Lexus представиха не един или два, а 15 нови прототипа в един ден!

  • Разгледайте галерията и ще видите всеки от моделите един по един Разгледайте галерията и ще видите всеки от моделите един по един
  • Лично Акио Тойода представи автомобилите Лично Акио Тойода представи автомобилите
  • Lexus RZ Lexus RZ
  • Toyota Small SU EV Toyota Small SU EV
  • Toyota пикап Toyota пикап
  • Toyota Compact Cruser EV Toyota Compact Cruser EV
  • Toyota Crossover EV Toyota Crossover EV
  • Електрическият наследник на LFA по-скоро е близък по размери до MR2 Електрическият наследник на LFA по-скоро е близък по размери до MR2
  • Toyota MID Box Toyota MID Box
  • Малък автономен кросоувър Малък автономен кросоувър

14 Dec 2021

Някой казваше, че Toyota изпуснала електрическата революция. Окей, може и така да е, но наваксва с плашещо темпо. Днес лично Акио Тойода представи 15 (!) нови модела, повечето от които изглеждат недалече от конвейера, и всички те са електрически. Те показват как ще изглеждат бъдещите изцяло електрически коли на Toyota и Lexus.

Изобилието от концептуални модели включва малки градски коли, седани, кросоувъри, пикапи и спортни купета. Някои от прототипите са базирани на съществуващи и в момента модели, докато други стъпват на платформата e-TNGA и ще са съвсем нови.

Изцяло електрическите модели Toyota bZ

Името на гамата bZ идва от английското beyond Zero (отвъд нулата). Toyota представя тази гама като достъпни масови електромобили. Средната от петте коли на тази снимка е новата bZ4X, първата електрическа Toyota. Четирите останали са бъдещи модели. От ляво надясно това са bZ Large SUV, bZ compact SUV, bZ Small Crossover и накрая bZ sdn – компактен седан, който вероятно ще бъде позициониран като конкурент на Tesla Model 3. Най-икономичните от тези коли ще харчат около 12,5 кВтч/100 км.

Електромобилите на Lexus 

Тук изобилието от електромобили е още по-сериозно. Освен седем модела на преден план, на заден са скрити още шест, което превръща Lexus от двойкаджията на класа в потенциален отличник по отношение на електрическата мобилност. “Изложбената зала на бъдещето” на Lexus включва първия изцяло електрически Lexus – RZ. Той е серийна версия на прототипа LF-Z.

Доста по-вълнуващ за нас е наследникът на LFA, който ще е изцяло електрически, ще предлага пробег с едно зареждане около 700 км, благодарение на батериите с твърд електролит, и ще ускорява до 100 км/ч за по-малко от 2,5 секунди. Освен това виждаме голям SUV, спортен седан и хечбек, както и неочакван електрически кабриолет.

И още от Toyota

И това съвсем не е всичко! Акио Тойода показа още няколко електрически модела на Toyota, които са изключително разнообразни. От ляво надясно гамата включва голям пикап, ръбат SUV, два малки кросоувъра, спортна кола, а също три пътнически/товарни буса, които ще бъдат частично или напълно автономни.

Всичко това е част от плана на Toyota и Lexus да излязат от сянката на хибридите, като представят цели 30 нови електромодела в близките осем години. Lexus спира да продава модели с двигател с вътрешно горене най-късно през 2035 г., като още от 2030 г. няма да има такива модели в Европа, Северна Америка и Китай.

Амбициозно, нали!?

 

 

Много практичен и интересен!