“Дакар” започна с победа за Насер Ал-Атия с Toyota

  • Седем снимки от пролога на Дакар 2022 Седем снимки от пролога на Дакар 2022
  • Насер Ал-Атия поведе с 12 секунди пред Карлос Сайнц Насер Ал-Атия поведе с 12 секунди пред Карлос Сайнц
  • Сайнц със супер хибрида на Audi остана на второ място в пролога Сайнц със супер хибрида на Audi остана на второ място в пролога
  • В неделя е първият същински етап с 333 състезателни километра В неделя е първият същински етап с 333 състезателни километра
  • Ал Атия Ал Атия
  • Победителят от пролога при моторите Даниел Сандърс Победителят от пролога при моторите Даниел Сандърс
  • Kamaz зае първите четири места при камионите Kamaz зае първите четири места при камионите

02 Jan 2022

С победа в пролога на Насер Ал-Атия с Toyota започна 44-ото издание на рали “Дакар”. Трикратният победител в ралито изпревари с 12 секунди Карлос Сайнц с неговия супер хибрид RS Q e-tron.

При моторите най-бърз бе Даниел Сандърс с Gas Gas, а при камионите Kamaz зададе убийствено темпо, като руснаците заеха първите четири позиции.

 

Същинските етапи започват днес (неделя). Вчерашният пролог се състоеше от 614 км от Джеда до Хаил, но едва 19 от тях бяха за време, докато във втория ден от състезанието се минават 514 км, от които 333 – за време. Финалът е на 14 януари, отново в Джеда. 

Тазгодишното издание на ралито е третото, което се провежда изцяло в Саудитска Арабия.

Сред участници в тазгодишното издание на състезанието са французинът Стефан Петерханзел, който е печелил титлата общо 14 пъти (шест пъти с мотор и осем пъти с кола), четирикратният победител Карлос Сайнц и рали легендата Себастиан Льоб. 

При автомобилите се очаква основната битка да е между състезателите на Audi и Toyota. Audi (вижте повече за хибридното RS Q e-tron) залага на Стефан Петерханзел (никой друг не е печелил повече пъти “Дакар”), Карлос Сайнц и Матиас Екстрьом, докато Toyota разчита на Насер Ал-Атия, Жиниел де Вилиерс и Хенк Латеган.

Себ Льоб и Нани Рома от Prodrive атакуват ралито с BRX Hunter, а Ромен Дюма – с Toyota Hilux.

Първородната Godzilla!