Когато Mercedes-Benz тестваха колите си с… „пъпна връв“

  • Галерия със 7 снимки. Галерия със 7 снимки.

06 Jan 2022

Знаете, че всеки нов модел не се появява на бял свят просто ей така. Започва се с идеята, с първи скици, след това с преминава през глинени или компютърни модели, симулации, първи прототипи, докато накрая не е готов финалният продукт. Процес, който може да продължи няколко години и през който инженерите провеждат редица тестове със специализирано оборудване.

Което, както може да видите в тази галерия, също е еволюирало с годините. Днес машините в това специално комби, Mercedes-Benz 300d на базата на W189, могат да бъдат заместени от лаптоп, но през 50-те инженерите не са имали Mаcbook Pro, Wi-Fi, NFC и останалите работи, които често приемаме за даденост.

Ползването на това оборудване тогава обаче е било необходимост. Все пак Mercedes бе и е символ на качество, а W114, другата кола от галерията, доста изпипан автомобил и символ на лукса. И за да са сигурни, че този и други техни модели заслужават звездата над решетката, немците ползвали именно това специално пригодено комби.

Представете си усещането на хората на задните места, които ако нарека седалки, може да останете с грешно впечатление. Инженерите седели по-скоро на нещо, като части от градински столове, под не особено комфортен ъгъл, без колани, движейки се с около 130 км/ч по виражите на тестовия полигон, докато техният автомобил бил свързан с „изследвания“ посредством дебел сноп кабели. Романтика.

Първородната Godzilla!