Renault и Dacia спират с двигателя с вътрешно горене след точно осем години!

  • Renault смята да премине изцяло на електрически модели до 2030 г. Renault смята да премине изцяло на електрически модели до 2030 г.
  • Dacia също ще се впише в тази дата, но очакваме това да се случи в последните години на десетилетието Dacia също ще се впише в тази дата, но очакваме това да се случи в последните години на десетилетието
  • Lada, която също е част от концерна, вероятно ще премине на ток след 2030 г. Lada, която също е част от концерна, вероятно ще премине на ток след 2030 г.
  • Renault възлага големи надежди на новия електрически Megane Renault възлага големи надежди на новия електрически Megane

15 Jan 2022

Осем години. Толкова ви остават, ако мечтаете за чисто ново бензиново/дизелово Renault. Същото важи и за марката Dacia. Концернът приключва с двигателя с вътрешно горене до 2030 г., пет години преди очакваната забрана на ЕС за продажбата на коли с ДВГ.

Новината идва от Лука де Мео, шеф на Renault, който обещава от 2030 г. марките в концерна да предлагат на европейския пазар изцяло електрически модели.

 

В концерна ще има и други марки, които ще преминат на електрическо задвижване, като това ще се случи с румънската Dacia в последните години от десетилетието, докато руската Lada вероятно дори ще прекрачи този срок.

В момента Renault има няколко електрически модела – Zoe и Kangoo се появиха първо, последвани от Twizy и Twingo, като отскоро към тях се прибави изцяло електрически Megane, за който Renaut има големи очаквания. Dacia все още разполага само с един електрически модел – скромния Spring.

 

Много практичен и интересен!