Половин милион коли няма да могат да влизат в центъра на София

  • Всяка трета кола в страната ще бъде засегната от ограничението Всяка трета кола в страната ще бъде засегната от ограничението
  • Целта на общината е повече хора да изберат алтернативен транспорт. Проблемът е, че успоредно със забраните не се случва нищо по отношение на велоалеите, обществените паркинги и споделените начини на пътуване Целта на общината е повече хора да изберат алтернативен транспорт. Проблемът е, че успоредно със забраните не се случва нищо по отношение на велоалеите, обществените паркинги и споделените начини на пътуване

18 Jan 2022

Близо половин милион са автомобилите, които ще бъдат засегнати от новата нискоемисионна зона в центъра на столицата, съобщава bTV, като се базира на данните от Министерство на транспорта. Според него толкова са колите в България, които до този момент са категоризирани в най-замърсяващата първа категория от новата 5-степенна система. Тази система бе въведена, за да разделя автомобилите с ДВГ в четири групи, като петата е запазена само за електрически превозни средства.

Според цитираната информация 37% от колите, минали през технически преглед от юли 2021 досега, ще бъдат засегнати от новите ограничения. В реални числа това прави 480 хил. от проверените 1,4 млн. коли. Ако сравняваме колите само в София, то засегнати ще бъдат около 20% или всяка пета кола. Причината за това разминаване се дължи на факта, че в столицата средната възраст на автопарка е най-ниска и има сравнително повече нови коли.

Любопитно е, че от всичките 1,4 млн. проверени коли едва 2192 са електрически, т.е. само 0,17%.

Спекулациите с размерите и работното време на нискоемисионната зона в София продължават вече няколко месеца, като засега има слухове за две зони – по-обширна и по-малка. Очаква се да се започне с по-малката, но е много вероятно влизането в нея за коли от първата еко категория да е забранено не само в някои дни от годината, а през целия зимен сезон 2022/2023.

Междувременно и независимо от обособяването на нискоемисионна зона, вчера стана ясно, че София ще има първата си зона за движение с не повече от 30 км/ч.

 

Първородната Godzilla!