Париж обмисля да забрани мотоциклетите?

  • Скоро това може да се окаже невъзможна гледка Скоро това може да се окаже невъзможна гледка
  • В Париж са популярни и други шумни превозни средства... В Париж са популярни и други шумни превозни средства...
  • Любовта на парижани към скутерите е пословична. В града има около 100 000 мотора и скутера Любовта на парижани към скутерите е пословична. В града има около 100 000 мотора и скутера
  • Графити с мотори от улиците на Париж Графити с мотори от улиците на Париж

05 Feb 2022

Всички обичаме звука от високооборотен мотоциклет, но не всички го обичаме по всяко време на денонощието. Париж вероятно ще стане първата европейска столица, която ще забрани изцяло движението на мотоциклети с двигател с вътрешно горене. Причината не са вредните емисии, а шумът. На парижани им е писнало от джигити с мотори, които форсират нарочно в малките часове на нощта, съобщава Motorius.

Благодарение на шепа подобни “състезатели” градът обмисля пълната забрана на движение на мотори и скутери с бензинови двигатели. Идеята е доста революционна, защото в Париж скутерите са изключително популярен начин на придвижване, предвид масовите задръствания.

Полицията засега се опитва да се справи с проблема с по-обичайни мерки – с шумови радари засича нарушители и ги глобява.

И ако смятате, че проблемът с шума опира единствено до добрия сън на парижките баби, то Европейската агенция по околната среда твърди, че всяка година 16 000 преждевременни смъртни случая в Европа се дължат на шумовото замърсяване на големите градове. Според френските власти един шумен мотоциклет нощем може да събуди 10 000 души.

В обратната посока от мисли са противниците на идеята за забраната. Те изтъкват, че изцяло електрическите мотори може да не отделят вредни емисии и да са почти напълно безшумни, но с това стават опасни, защото пешеходците не ги чуват и могат да възникнат инциденти. Според Le Parisien в столицата на Франция всеки ден около 100 000 души карат мотор или скутер.

 

Много практичен и интересен!