DS E-Tense Performance има 815 к.с. и 8000 Нм

  • Галерия с 10 снимки Галерия с 10 снимки

08 Feb 2022

При положение, че Bugatti е френска марка, би било наивно да твърдим, че французите не могат да правят суперколи. И все пак не очаквахме такова нещо от DS, луксозната марка на концерна Stellantis. Прототипът е изцяло електрически и използва технологии от Формула Е. Дизайнът е вдъхновен от също концептуалният DS E-Tense от 2016 г., когато DS беше просто луксозното подразделение на Citroen.

Макар новият DS E-Tense Performance да изглежда съвсем адекватен конкурент на Rimac, изпитваме известни съмнения дали колата на снимките ще стигне до серийно производство.

 

Каросерията е изцяло карбонова, а мощността е разделена по следния начин: 340 к.с. на предния мост и 475 – на задния. DS твърди, че измерен при колелата въртящият момент е 8000 Нм, което обяснява ускорението до 100 км/ч за 2 секунди.

Батерията е скрита в карбоново-алуминиев композит и е разположена пред задния мост за максимално добро разпределение на масите. 

DS обещава регенериране с до 600 кВт при спиране, което обезсмисля традиционната спирачна система. Такава все пак е поставена, но само от съображения за сигурност.

Макар DS E-Tense Performance да е само прототип, той е съвсем реален. Предстоят тестове на писта от пилотите от Формула Е Жан-Ерик Верн и Антонио Феликс да Коща преди DS да разкрие смята ли да произвежда серийна версия.

 

Първородната Godzilla!