Още един Mercedes на F1 шампион се продава: 300 SL Roadster

  • Галерия от 11 снимки с Mercedes-Benz 300 SL Roadster на Хуан Мануел Фанджо Галерия от 11 снимки с Mercedes-Benz 300 SL Roadster на Хуан Мануел Фанджо

08 Feb 2022

Миналата седмица бе продадено служебното комби на Михаел Шумахер, което седемкратният световен F1 шампион кара през 2010 г. Сега на търг отива друг автомобил, притежаван от петкратен шампион от Формула 1. Става въпрос за Mercedes-Benz 300 SL Roadster от 1958 г., който е бил една от любимите коли на Хуан Мануел Фанджо.

Роудстърът на Ел Маестро, както е известен аржентинският пилот, ще бъде продаден на аукцион от RM Sotheby's. Той ще се проведе между 28 февруари и 4 март 2022 г. Хората, които ще участват в търга, ще пускат предварително своите фиксирани оферти, които ще бъдат отворени в деня на наддаването.

Кариерата на Фанджо минава през отборите на Maserati, Alfa Romeo, Mercedes и Ferrari. Пилотът е имал различни коли, които са били най-добрите за времето си. Но този 300 SL Roadster е много специален. Той му е подарен от Mercedes, когато пилотът се оттегля от Формула 1 през 1958 г.

Днес, колата е в напълно автентичен вид, както може да видите най-вече по силно напуканата кожа на седалките. Тя е единствена в света с такъв специален син цвят, символизиращ цвета на аржентинското знаме.

Немската марка не само подарява този прекрасен 300 SL на Фанджо, но го прави и президент на Mercedes-Benz Аржентина през 1974 г.

С любимия си 300 SL бившият вече пилот от F1 изминава над 70 хил. км по пътищата на Европа и Южна Америка. През 1986 г. роудстърът става част от експозицията на музея на Фанджо в родината си.

Уникалният Mercedes-Benz 300 SL Roadster ще бъде транспортиран до Лондон за предстоящия търг. Цената му няма да бъде оповестена публично, но се говори, че може да надхвърли 10 млн. долара.

Лукс от Китай!