Три бронирани Mercedes-а ескортират Ердоган в Украйна (Видео)


08 Feb 2022

Посещението на Реджеп Тайип Ердоган отново обърна внимание върху кортежа на турския президент. Като главнокомандващ втората по големина армия в състава на НАТО, Ергодан няма как да се придвижва незащитен. В Турция и навън той се вози в един от трите бронирани автомобила Mercedes.

Президентският автомобил е Mercedes-Maybach S650 Guard, като често лично Ердоган го управлява. Другите две бронирани коли от ескорта на турския президент са Mercedes-Benz S600 Guard, като те не са Maybach, както повечето медии пишат и се различават от президентската лимузина. Те возят високопоставени хора, придружаващи Ердоган на различните му визити.

В Турция опозицията често критикува скъпия автопарк на Ердоган, но президента в Украйна например също се вози в брониран Mercedes-Benz S600 Guard, ескортиран от още един брой.

Откъм задвижване Mercedes-Maybach S650 Guard разчита на 6,0-литров V12 двигател, генериращ 530 к.с. и 830 Нм. Автомобилът е оборудван с най-високото ниво на бронировка VR10. Такъв модел е ползван и от премиера на Индия.

Споменатите по-горе два броя Mercedes-Benz S600 Guard разполагат с ниво на бронировка VR9. Двигателят е същият V12 с 530 к.с., комбиниран със 7-степенна 7G-Tronic трансмисия. Заради тежкото си тегло максималната скорост е електронно ограничена до 210 км/ч. Моделът стандартно е оборудван с гуми рън-флет Michelin PAX, като при спукване с тях могат да бъдат изминати до 30 км.

Първородната Godzilla!