Toyota патентова фалшива ръчна скоростна кутия за електромобили

  • Галерия с 8 изображения. Галерия с 8 изображения.

15 Feb 2022

Колко от вас си спомнят, че първото поколение Porsche Panamera се предлагаше и с ръчни скорости? Само в началото на производството защото ръчката бързо отпадна, като базов вариант. А днес, с масовата електрификация оставаме и без звук.

 

Toyota обаче са решили да компенсират някои от липсите при електромобилите, оборудвайки ги с ръчна скоростна кутия, която не е съвсем истинска. Информацията идва от carscoops.com, като има и приложени графики заявени от японския производител в патентното бюро.

Ето част от текста на патента: „Електрическото превозно средство е снабдено със скоростен лост и педал на съединителя, за осъществяване на псевдо смяна на предавките, както при ръчна скоростна кутия… Лосът се командва от шофьора, който избира виртуална предавка. Контролерът изчислява виртуалната скорост на виртуалния двигател, която се изобразява на виртуалния дисплей…“

Звучи доста… виртуално, но казано по-просто, кокпитът на такъв автомобил ще изглежда, като на кола с класическа ръчка. Електромоторът (или двата, ако са толкова, или пък четирите), ще се влияе от избора на предавка, тоест, контролер ще определя маниера на разгръщане на въртящия му момент, за да се симулира поведение, като при возило с ДВГ. Ще има и оборотомер показващ адекватни на това поведение стойности.

Патентът също разкрива, че системата ще дава избор от три режима. Единият ще е споменатия горе, изискващ боравене с третия педал и лоста. Вторият няма да изисква натискане на съединителя, а третият ще е напълно автоматичен, като при него колата ще се държи като автомобил с класически автоматик.

Първородната Godzilla!