Зарядните станции скоро ще са повече от бензиностанциите в САЩ


16 Feb 2022

До края на десетилетието, в което живеем, повечето автомобилни компании ще преминат към пълна електрификация на своите модели. Нарастването броя на електромобилите увеличава все повече начините за тяхното зареждане. В САЩ бензиностанциите все още са повече от зарядните станции, но скоро ще бъде точно обратното.

Към този момент в Щатите има общо около 150 000 бензиностанции, в сравнение със 110 000 единични обществени зарядни устройства. Броят на класическите бензиностанции в страната намалява за сметка на разширяващата се инфрастуктура за предазареждане с електроенергия новите ел. автомобили.

Преди десет години в САЩ има около 15 хил. електромобила, но днес техният брой наброява над 2 милиона. До 2030 г. се очаква електрическите превозни средства да достигнат около 30-35 милиона броя. В наши дни на една зарядна обществена станция в Щатите се падат по 21 автомобила.

Американското правителство се стреми да изгради 500 000 зарядни станции до края на десетилетието, като планът е финансиран с 5 млрд. долара.

Според доклад на Министерство на енергетиката на САЩ идеалното отношение на електромобили към зарядни станции е 40 устройства за бързо зареждане на 1000 ел. автомобила. Каквото е съотношението днес. Но за да се запази това в бъдеще ще са нужни общо 1,5 млн. нови зарядни устройства, вместо планираните 500 000.

Много практичен и интересен!