Това е новият Ford Ranger Raptor, който Грета не трябва да вижда

  • Галерия от 14 снимки с Ford Ranger Raptor 2023 Галерия от 14 снимки с Ford Ranger Raptor 2023

22 Feb 2022

Без ток, без батерии, без електромотори, кабели, щепсели, зарядни станции. Не! Такива еко термини няма да откриете в официалната информация за премиерата на изцяло новия Ford Ranger Raptor. Аааалилуя! Радост за феновете на класическата рецепта за създаване на автомобил с двигател с вътрешно горене и сълзи за малката (вече 19-годишна) Грета Тунберг.

Новото поколение Ranger Raptor е оборудван с бензинов 3,0-литров V6 EcoBoost би-турбо мотор. При Explorer ST този двигател разполага с 400 к.с., но тук е настроен да генерира далеч по-малко: 288 к.с. и 491 Нм.

За сравнение, първият Ranger Raptor от 2018-та е с 2,0-литров двойно турбиниран дизел, мощен 210 к.с. и осугуряващ 500 Нм. Добрата новина за феновете на нафтата е, че този двигател ще продължи да се предлага и при новия модел.

Скоростната кутия при второто поколение Ranger Raptor е 10-степенен автомат. Тя има четири режима на работа: задно предаване, автоматично 4х4, 4х4 бързи и 4х4 бавни. Предният и задният диференциали могат да се блокират електронно. Режимите на двигателя са малко повече: Normal, Sport, Slippery, Rock Crawl, Sand, Mud/Ruts и Baja.

Подобно на по-големия си брат F-150 Raptor, напомпаният Ranger получава отличителна визия, 17-инчови джанти с A/T гуми и усилено оф-роуд окачване с амортисьори Fox. Изпускателната генерация е с регулируеми клапи, които могат да бъдат отворени и ръчно от менюто.

От Ford са се постарали интериорът да бъде също толкова впечатляващ, като екстериора. Спортни седалки, магнезиеви пера за превключване, аудио система Bang & Olufsen с 10 високоговорителя, 12.4-инчов дисплей зад волана и още един 12-инчов тъчскрийн в средата на таблото са част от нещата, които може да видите в галерията по-горе.

Доставките на новия Ranger Raptor в Европа ще бъдат направени в края на лятото, като първоначално пикапът ще се предлага само в бензиновия си вариант. Дизелът ще бъде наличен от май 2023 г. 

Лукс от Китай!