Този 1958 Jaguar D type ‘Snapping Turtle’ е прекрасна артистична измислица

  • Галерия с 6 изображения. Галерия с 6 изображения.

23 Feb 2022

Историята е следната. Jaguar започва да експериментира с нещо, което прилича на идеята на Гордън Мъри, още през 1958. Идеята за система от вентилатор и престилки под автомобила, чрез които да се създава налягане и да се генерира притискателна сила.

Мъри демонстрира хитрата аеро система през 1978 във Формула 1 с болида си Brabham BT46, а днес я прилага в шосейната си кола GMA T.50. Тук обаче виждате изображения на модифициран Jaguar D type, зелен с жълт вентилатор в задната част.

Според италианския артист Федерико Чиуфолони, за кола-донор е взет 1954 D type ‘short nose’. Окачването е снижено и втвърдено, а под автомобила са изградени алуминиеви престилки, прегради, между които електрически вентилатор да изсмуква въздуха и да създава сила на притискане.

Оказало се, че прототипът е с няколко секунди по-бърз от стандартния D type, но с един сериозен недостатък – непредвидимостта. Нарушаването на своеобразната вакуумна зона под пода довеждало до внезапна загуба на сцепление и излитане от пистата. Заради това поведение, облите форми и зеленият цвят, експерименталната състезателна кола била кръстена ‘Snapping Turtle’.

Яка история, нали? Но за съжаление измислица. Федерико Чиуфолони е артист, художник, които е създал този Jaguar D type с програмите Blender, Cycles, Substance Painter и Photoshop. Трябва да признаем, че изглежда супер реалистично и заслужава поздравления.

Първородната Godzilla!