Германия се отказва от забраната на двигатели с вътрешно горене от 2035-та


24 Feb 2022

На европейска среща до Париж германският министър на транспорта съобщи на своите колеги, че страната му се отказва от предложението на Европейската комисия, целящо спирането на продажбите на дизелови и бензинови автомобили след 2035 г. Позицията на Германия се противопоставя на зелената сделка, която да сложи край на двигателите с вътрешно горене, информира Ангел Сергеев от Motor1.

Германия вижда потенциал във възобновяемите горива и иска да използва двигатели с вътрешно горене и след 2035 г. Това обаче може да се случи ако страната приеме новите коли да бъдат задвижвани единствено от синтетични горива.

Такива възобновяеми синтетични горива са потенциално съвместими с днешните автомобили, като могат да удължат тяхната употреба и в същото време да намалят вредните емисии. Транспортният министър на Германия Волкер Висинг е сигурен, че „има решение, което да гарантира, че автомобилите няма да се зареждат с изкопаеми горива“.

Министърът коментира пред колегите си във Франция, че „не може да се разчита само на електрическа и водородна мобилност за бъдещето“. В тази връзка, само преди ден, Audi излезе с новината, че техните V6 дизелови двигатели вече могат да работят с възобновяеми растителни горива, намалявайки емисиите с до 95%.

Предложената забрана за двигатели с вътрешно горене от 2035 г. в Европа все още е на етап предложение, което подлежи на дълъг процес на одобрение и приемане от членовете на ЕС.

Първородната Godzilla!