Най-дългият тунел в България ще е готов през лятото (Видео)


28 Feb 2022

Видео от дрон показва напредъка на тунел “Железница” на магистрала “Струма”. Дългият точно 2 км тунел (1997 метра, ако трябва да сме прецизни), заедно с участъка от него до Симитли (3,6 км) ще бъдат завършени и отворени за автомобили през лятото. “Железница” е най-дългият автомобилен тунел в страната, поне до построяването на този под Шипка и на евентуалния гигантски тунел през Кресненското дефиле

Тунелът и участъкът до Симитли са последният незавършен дял от лот 3.1 на магистрала “Струма”. Строителството им започна през 2019 г. След завършването им ще остане само участъкът през Кресненското дефиле (около 24 км), който е най-сложен, и с това магистралата от София до ГКПП Кулата на границата с Гърция ще е готова.

 

Видеото е снимано на 19 февруари 2022 г. и показва напредъка по тунела, който ще разполага с по две ленти в посока, Изграждането му е по австрийския тунелен метод. “Железница” ще разполага с четири пешеходни и две свързващи галерии за превозни средства през 300 метра. Аварийните ниши са на всеки 150 метра. В момента се изграждат дренажните съоръжения (линейни отводнители, канализационна система, дренажни ниши), противопожарна техника (захранващи щрангове, известяваща система), видео наблюдение, интелигентно управление на трафика, както и два моста над “Суха река” (виждат се във видеото). Отчасти тунелът е асфалтиран с първи слой (от общо три). Извършва се монтирането на системата за принудителна вентилация.

 

 

Първородната Godzilla!