София зарежда електрически автобуси с дизелов генератор


02 Mar 2022

Във Facebook се появи видео на “Спаси София”, което показва, че електрическите автобуси по линии 60 и 74 в София всъщност се зареждат с дизелов генератор. Ако това се случваше инцидентно, вероятно никой не би обърнал внимание, все пак повреди и аварии се случват навсякъде, но според репортажа жителите на квартал Овча Купел съобщават, че дизеловият генератор работи по цял ден през целия зимен сезон.

 

От видеото става ясно, че използването на генератор се налага, тъй като въпросната зарядна станция на последната спирка на автобусите в квартал Овча Купел все още не е захранена от ЧЕЗ, тъй като в момента мрежата на квартала няма нужния капацитет. Mediapool съобщава, че процедурата за свързване на станцията вече е започната.

В края на видеото ядосан служител на “Столичен електротранспорт” разкрива, че употребата на дизелов генератор се налага през зимния сезон, когато батериите на автобусите падат по-бързо заради студеното време и необходимостта от отопление на интериора. Това звучи доста правдоподобно, особено на фона на проблеми със студени електрически автобуси точно по тези линии. Тази информация се потвърждава от Mediapool, като медията се позовава на отговор от Столичен електротранспорт, според който дизеловият генератор се използвал само в дни с минусови температури.

Трагикомично допълнение към видеото показва потеглянето на камиона, който транспортира генератора. За разлика от самия генератор, който изглежда сравнително модерен продукт на турската фирма Teksan (подобни модели харчат между 11 и 25 л/час, според сайта на производителя), то камионът Liaz, с който се транспортира въпросният генератор, изглежда доста по-тъжно и архаично, когато потегля, обвит в облак пушек.

 

 

Лукс от Китай!