Все пак строим три тунела под Стара планина


27 Apr 2022

В момента се проектират три тунела под Стара планина, съобщава “Банкеръ”, като се позовава на информация на Агенция “Пътна инфраструктура”. Те ще са под прохода “Петрохан”, под връх Шипка, както и тунелно пресичане на най-източната част на Стара планина по трасето на магистрала “Черно море”.

“Шипка”

Тунелът “Шипка”, идеи за който съществуват още в края на XIX век, реално се проектира от 70-те години на XX век. Днес, половин век по-късно, проектът е предложен за включване в програмата “Транспортна свързаност 2021 - 2027”. Очаква се програмата да бъде одобрена в близките месеци, след което да започне подготовката за финансиране. Тунелът ще се изгражда от „Консорциум ПСВТ“ с участници „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Хидрострой“ АД и „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД. Цената му е 358 млн. лв. с ДДС, проектирането трябва да приключи за 240 дни (8 месеца), а самото строителство трябва да отнеме не повече от три години и половина. Предвижда се тунелът под връх Шипка да е най-дългият у нас – с дължина над три километра.

За идеята за мега тунел по магистрала "Струма", вижте подробности тук!

“Петрохан”

Тук ситуацията е доста по-неясна. Предстои изготвянето на доклад, което ще отнеме около година, след което ще започнат инженерно-геоложките проучвания. Изграждането на подобен тунел ще става успоредно с разширението на пътя от София до Монтана, който ще се превърне в два пъти по-широк с по две ленти за движение във всяка посока.

Разглеждат се три варианта на трасето, като във всеки случай тунелът ще е по-дълъг от този под Шипка – вероятно около 4 км, като има вариант да бъде дори 7 км.

“Черно море”

Това ще е тунел, част от магистрала “Черно море” между Варна и Бургас. Приет е разширен идеен проект за тунелно преминаване на Еминския дял от Стара планина. Дължината му ще бъде около 950 м. Магистрала “Черно море” се изгражда вече над 50 години, като от предвидените 103 км между Варна и Бургас са изградени едва осем.

Всички кога ще са готови всички значими инфраструктурни проекти в близките години!

Лукс от Китай!