Естонци накараха дори старата “Жигула комби” да изглежда яко

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

03 May 2022

Не сме особени почитатели на тенденцията за електрификация на стари класики, но тази Lada тук си заслужава вашето внимание, да не говорим, че липсата на оригиналния 1,2-литров мотор не е кой знае каква загуба с неговите 64 коня и чугунен цилиндров блок. Казваме Lada, но под Lada всъщност имаме предвид “Жигули” и то не кое да е “Жигули”, а първото комби, излязло от завода на ВАЗ – класиката 2102 с кръглите очи… 

Реставрацията и тунингът са дело на естонци. Регистрационните номера и стикерът на задния прозорец подсказват, че тя и в момента е в Естония. Става въпрос за ВАЗ 2102 от 1980 г. (моделът се произвежда от 1971 до 1986, когато се появява наследникът 2104). Поне оригиналната кола е от 80-та, за ремаркето не открихме подробности.

Защо ни харесва? 

Първо, защото комбито ВАЗ-2102 (първото комби на Lada въобще) е идеално възстановено, второ защото от втори екземпляр доста умело са направили стилно ремарке за поне десет каси бира, и трето, защото Москвич-ът отгоре е мега симпатичен детайл, особено лакиран в цвета на оригиналния модел.

Сега по въпроса за задвижването: то е от първото поколение Nissan Leaf и включва 24-киловатчасова батерия, достатъчна за около 100 км пробег. С тази аеродинамика, толкова! Даже е регистриран като електрически, така че се радва на всички привилегии, които това носи. Супер!

Първородната Godzilla!