Ирак спасява намереното Ferrari F40 на сина на Саддам Хюсеин (Видео)

  • Галерия от 9 снимки с Ferrari F40, притежавано от покойния Удай Хюсеин Галерия от 9 снимки с Ferrari F40, притежавано от покойния Удай Хюсеин

24 May 2022

Съдбата на това изоставено и потънало в прах Ferrari F40 можеше да бъде много по-различна, ако бе попаднало в по-добри ръце. Но тя го изстрелва от родилното отделение в Маранело директно към Близкия Изток, когато Ирак се управлява от Саддам Хюсеин, а синът му Удай става негов първи собственик.

Колата е една от многото в гаража на Удай Хюсеин. Говори се, че в един момент Саддам Хюсеин е разпоредил скъпия автопарк на самозабравилия се син, злепоставящ пред общността иракския диктатор, да бъде унищожен. Показателен е филмът за него „Двойник на дявола“ от 2011 г.

През 2020 г. се появяват снимки със занемарено червено Ferrari F40, снимано в сервиз в Ирак. Колата се оказва жива, като оцелява две мащабни войни: тази в Персийския залив (1990-1991) и тази на САЩ и Великобритания срещу Ирак между 2003 и 2011 г.

Направените фотографии на притежаваното от Удай Хюсеин Ferrari са изпратени до колекционери с опит колата да бъде продадена извън страната.

Скот Тивърс е сред хората, които получават снимките. Той е голям фен на Ferrari, има опит в намирането на редки коли и тяхната реставрация, като решава да изведе намереното F40 от Ирак. По-долу може да изгледате видео с историята как почти се сдобива с колата.

В крайна сметка новината, че притежаваното от Удай Хюсеин Ferrari F40 е намерено, достига до националните медии в Ирак. Тази кола малко или много е свързана с политичската история на арабската страна и продажбата е осуетена.

Една от дъщерите на Саддам Хюсеин дори публикува съобщение в Туитър, в което казва, че „всеки, който се опита да изкара тази кола от Ирак, ще се изправи пред последствията“.

Първородната Godzilla!