Shelby направи мечтата на Карол: 7,0-литрова Cammer Cobra

  • Галерия от 7 снимки с Shelby American Cammer Cobra Concept Галерия от 7 снимки с Shelby American Cammer Cobra Concept

10 Jun 2022

Макар да изглежда като пришълец от една отминала епоха този красавец е създаден в наши дни. Колата е нова и се води концепт. А миналия уикенд, някъде в Пенсилвания, бе показана от Shelby American по време на автомобилното събитие Carlisle Ford Nationals.

Колата е уникална и е направена по случай 60-годишнината от създаването на компанията, основана от Карол Шелби през 1962 г. И представлява нещо като негова реализирана мечта.

Shelby American Cammer Cobra Concept e с така желания от Шелби 7,0-литров V8 двигател на Ford с алуминиев блок и 4-степенна ръчна скоростна кутия. Нещо, което в средата на 60-те години така и не се случва.

Огромният мотор, за който шасито на Cobra-та е удължено с три инча, разполага с около 650 к.с. Генерацията е изкарана през двата прага, каросерията е чисто гола, а алуминият е полиран до съвършенство.

Точно такава Cobra искаше да има Карол Шелби през 1964-та, с която да отиде на „Ла Сарт“ и да участва в „24 часа на Льо Ман“.

„Шелби искаше да вкара масивен двигател на Ford в Shelby Cobra Daytona Coupe за Льо Ман през 1964“, коментира Гари Патерсън, шеф на Shelby American. “Въпреки че мнозина знаят, че единствената направена кола е с двигател Ford 427, това не беше първоначалната визия на Карол Шелби“.

Блокът на въпросният 427 V8 двигател е чугунен, а Шелби е искал алуминиев, но „беше невъзможно да получи навреме един от тези редки двигатели преди състезанието“.

В наши дни екипът на Shelby American взима каросерия от Cobra Daytona, удължава шасито със споменатите по-горе три инча и монтира желания от Шелби 7,0-литров 427 SOHC Ford V8, известен с прозвището Cammer. Капакът е преправен, за да може да се затвори и сега има отличителна гърбица.

„Тази концепция е почит към Shelby Cobra Daytona Coupe, един от най-известните автомобили в автомобилната история“, каза още Патерсън. Той сподели още, че се обмисля създаването на лимитирана серия в случай на интерес от клиенти на компанията.

Лукс от Китай!