Вижте цените на бензина у нас и в други европейски държави!


27 Jun 2022

След началото на войната в Украйна цените на горивата непрестанно се вдигат, но това не е тенденция само у нас, а в цяла Европа. “Дневник” направи интересно сравнение на ръста на цените в България и някои други европейски страни, включително съседните. За основа е използван сайтът fuelo, който следи цените на горивата по света.

Посочените суми са крайни на колонката с включени всички данъци и акцизи. За пълната функционалност на графиката, може да използвате този линк.

От личен опит екипът на Dizzyriders.bg може да сподели, че ръстът на цените е динамичен навсякъде и посочената най-ниска цена (в Северна Македония според графиката литър A95 струва 2,99 лв.) вече не е реална, защото в събота заредихме един от Dizzy автомобилите на цена над 3,50 лв. (110 македонски денара за литър). Подобна е ситуацията и в Гърция (където литър A95 гони 5 лв.), както и на повечето от останалите пазари. За съжаление очакванията на анализаторите са ръстът в цените на горивата да продължи.

При сравнението на цените в реални стойности не трябва да се забравя разликата в покупателната способност. През април германското издание Focus пусна подобна статистика за цените на горивата, спрямо доходите. От нея стана ясно, че по тогавашните цени на горивата, в България плащаме най-скъпото гориво спрямо доходите си, което тогава се равняваше на това германците да плащат по 8 евро/литър.

 

Първородната Godzilla!