31-годишен потроши единственото Ferrari 250 SWB Breadvan (Видео)

  • Галерия от 4 снимки с Ferrari 250 GT SWB Breadvan Галерия от 4 снимки с Ferrari 250 GT SWB Breadvan

04 Jul 2022

Енцо Ферари категорично не е искал създаването на ето това единствено по рода си Ferrari, носещо прякора Breadvan, заради формата на каросерията си, наподобяваща ван за разнос на хляб. Но преди да се върнем на неговата история трябва да отбележим лошата новина, че колата катастрофира по време на провелия се миналия уикенд Le Mans Classic.

Въпросното Ferrari 250 SWB Breadvan бе сериозно ударено на пистата „Ла Сарт“, където се провежда „24 часа на Льо Ман“. 31-годишният австрийски пилот на име Лукас Халуса е невредим след сблъсъка в гумените заграждания. Но същото не може да кажем за единствения екземпляр, създаден в началото на 60-те и участвал в „Льо Ман“ като трън в очите на Енцо Ферари.

Накратко през 1962 г. Ferrari има 250 GTO, с което ще участва в „Льо Ман“. Граф Джовани Волпи иска да купи GTO за своят състезателен отбор Scuderia Serenissima, но Енцо Ферари отказва, тъй като графът е наел в тима си бивши механици от Ferrari, а един от тях е създател именно на 250 GTO.

Графът наема инженера Джото Бизарини, на който е поверена задачата да трансформира стандартно Ferrari 250 GT SWB Competition в кола, конкурентна на 250 GTO. Състезателната кола е само на една година и има 2-ро място в генералното класиране на Тур дьо Франс през 1961 г.

Джото Бизарини напуска Alfa Romeo през 1957 г. и отива във Ferrari, които търсят тест пилот за своите новоразработвани спортни модели. Той работи пет години като шеф инженер във Ferrari и участва в разработването на 250 GT 2+2, 250 TR (Testa Rossa) и 250 SWB (Short Wheelbase Berlinetta). Неговият връх в кариерата е легендарното Ferrari 250 GTO през 1962 г.

Така че да имате под ръка човека, създал 250 GTO, е повече от добра идея за „Льо Ман“. Граф Волпи предоставя 250 GT SWB на Бизарини, а той със своя опит и помощта на специалиста по каросерии Пиеро Дрого, създава автомобила, получил прякор от френската преса „камионетката“ или както му казват англичаните Breadvan. Колата е с по-мощен V12 двигател, много по-лека (935 кг спрямо 1000 кг при GTO) и с по-аеродинамична каросерия.

В крайна сметка това уникално по рода си Ferrari участва в „24 часа на Льо Ман“ през 1962 г. И е много по-бързо от всички 250 GTO на пистата. Но след четири часа кардановият вал се чупи и състезанието за Breadvan приключва.

В следващите години колата участва в различни състезания, а от 1973 г. се кара в класически и исторически надпревари. Дано успеят да я възстановят след тежкия инцидент на „Ла Сарт“ миналия уикенд. През 2015 г. колата бе ударена по време на Фестивала на скоростта в Гудууд, но тогава щетите бяха значително по-малки.

Първородната Godzilla!