НАСА и Роскосмос се споразумяха за полети на разменни начала до МКС

  • Галерия от 3 снимки Галерия от 3 снимки

16 Jul 2022

Първата реална промяна за Роскосмос в пост-Рогозиновата епоха е вече факт. Русия и САЩ най-накрая сключиха дългоочакваната сделка, която позволява на руските космонавти да летят на американски кораби и обратното - американските астронавти да летят на руски. 

Материал на сайта за космонавтика Cosmos.1.bg,  автор: Светослав Александров

Споразумението е критично важно за работата на Международната космическа станция, тъй като периодично както руските, така и американските ракети търпят аномалии и нито Русия, нито Щатите искат да се озоват в ситуация, в която нямат достъп до орбита. Руският и американският сегмент съответно се поддържат от руски и американски космонавти/астронавти. Смесените екипажи гарантират, че горе винаги ще има поне един американец и руснак.

Межународната космическа станция е в действие от 1998 г.,орбитата и е на 408 км над Земята, приблизителна стойност 150 милиарда долара

Така през септември космическият кораб на СпейсЕкс "Крю Драгън" ще излети с екипаж, състоящ се от американските астронавти Никол Мен и Джош Касада, японския астронавт Коичи Уаката и руската космонавтка Анна Кикина. Малко по-късно се очаква стартът на "Союз МС-22" с космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, които ще бъдат придружени от астронавта на НАСА Франсиско Рубио.

Следващата пролет руският космонавт Андрей Федяев ще се присъедини към екипажа на "Крю Драгън", състоящ се от Стийв Боуен и Уди Хобург. Астронавтката на НАСА Лорал О'Хара пък ще полети на "Союз МС-23" с Олег Кононенко и Николай Чуб. Споразумението не е парично - полетите със смесен екипаж се уреждат единствено на разменни начала

Вече бившият шеф на Роскосмос, Рогозин, стана известен със скандалните си изказвания за войната в Украйна, включително и закани към България. Явно дори Путин не го е издържал накрая.

Първородната Godzilla!