Черна гора се хвали с най-евтино гориво на Балканите


08 Aug 2022

Сигурни сме, че досега не сте чували за Министерството на капиталовите инвестиции на Черна гора, но то не само съществува, но и дори се похвали с цената на горивата в страната. Много български сайтове препубликуват информацията, което ни накара да я проверим. Според съобщението на черногорското министерство най-евтиният бензин А95 на Балканите може да се зареди в Черна гора – по 1,45 евро за литър. За сравнение се дават Албания (1,78 евро/литър), Хърватия (1,64 евро), Сърбия (1,62 евро), Босна и Херцеговина (1,60 евро) и Северна Македония (1,55 евро). Ние използвахме за сравнение сайта Fuelo, където стойностите са различават, макар и не драстично. От данните в него може да допълним, че литър A95 в Гърция струва 2,15 евро (най-скъпо в района), а у нас – 1,69 евро/литър. 

Дизелът в Черна гора също е доста евтин, твърдят черногорците, поне на фона на съседните страни – 1,55 евро за литър. За сравнение са дадени Албания (1,90 евро), Хърватия (1,86 евро), Сърбия (1,83 евро), а ние допълваме Гърция (1,90 евро) и България (1,75 евро/литър).

Към тези данни трябва да се направи уточнението, че цените, цитирани от Черна гора, се различават от тези, които открихме във Fuelo, докато подготвяхме материала (8 август 2022). Така според сайта за цени на горивата средната цена на A95 в Черна гора е 1,57 евро/литър (а не 1,45 евро), а дизелът е 1,63 евро/литър (а не 1,55 евро), което е доста по-малка разлика спрямо ситуацията у нас. Изводът е, че цените в Черна гора действително изглеждат по-ниски спрямо тези у нас или на Балканите, но разликата в никакъв случай не е значителна. В крайна сметка, ако човек иска да зареди по-евтино от средната цена за страната, винаги може да намери малки бензиностанции, встрани от големите вериги.

ГЛЕДАХТЕ ЛИ НОВОТО НИ ВИДЕО!?

 

Лукс от Китай!